Friday, March 4, 2016

مسار وادي الكلخ 31 كانون الأول 2016 تصوير أعضاء مجموعة العناب


تصوير أعضاء مجموعة مسارات العناب































































































נחל כלח

דרגת קושי: בינוני
סוג טיול: טיולי משפחות
עונה מומלצת: קיץ, סתיו, חורף, אביב
כניסה לשמורה/לאתר: לא בתשלום
נק' התחלה: נק' התחלה: צומת דמון
נק' סיום: נק' סיום: חניון שוייצריה הקטנה
אורך מסלול: כ- 3 ק"מ
משך הטיול: כ- 3 שעות
צבע מסלול: כחול
נחל כלח. צילום: דפנה מרוז
אזור הטיול:
המלצתינו לטיול באזור אשר זכה לכינוי: "שוויצריה הקטנה" על ידי המתיישבים הגרמנים הטמפלרים אשר התיישבו בחיפה והמקום הזכיר להם במקצת את נופי ילדותם. במקום נופי חורש ים תיכוני, בעלי החיים השוכנים בו ותופעות גיאולוגיות מעניינות.

דרך הגעה: מצומת אורן, מטפסים אל הכרמל בכביש מספר 721, חולפים על פני קיבוץ בית אורן וכלא דמון ועוצרים בצומת דמון (מצד שמאל חורשת אורנים קטנה בה ניתן להשאיר את מכונית).
 
הצג מפה גדולה יותר
תיאור המסלול: 
תחילתו של המסלול במפתחו הרחב של נחל כלח, בצמוד לכביש, לצד שטחי מרעה וטרסות. לאחר כ-5 דקות הליכה נגיע אל עץ אלון מרשים אשר משמאלו תחל הליכתנו בחורש הקסום והמפותח של נחל כלח.
נגלוש בערוץ בינות העצי החורש: אלון, ער אציל, קטלב וכיוב', ומדי פעם בפעם ניתקל במפל אבן אותו נעבור בזהירות.
לאחר הליכה ממושכת בערוץ נגיע לקיר אבנים, זהו סכר הנמצא בערוצו של הנחל. נטפס ימינה בהתאם לסימון השביל ונעלה אל דרך העפר העוברת עליו. שימו לב! כעת ישנם מספר סימוני שבילים - אנו ממשיכים בסימון האדום אשר פונה ימינה מערוץ הנחל ולאחר מספר דקות הליכה נגיע לצומת דרכים נוסף:
מי מאיתנו שעייף ימשיך עם הסימון האדום על גבי דרך העפר הרחבה ויגיע אל המכונית.
אלו מאיתנו שכוחם עדיין במותנם יפנו ימינה אל הסימון ירוק המטפס בערוצון קטן ויפהפה אל עבר החניון (שימו לב- אנו מטפסים כקופיפים ולכן רצוי להשאיר את הידיים פנויות ולהכניס את הציוד לתיקים).
לאחר כרבע שעה נחצה גדר, זוהי אחת מגדרות החיבר באזור. החי בר הוא שטח של רשות שמורות הטבע בו נעשים מאמצים להשיב לטבע איילי כרמל ויחמורים. אנו נמצאים מרחק של כ-5 דקות הליכה מהחניון.
מי שחפץ יכול לפנות בגדר זו ימינה בעקבות סימון שבילים שקוף אל עבר הצניר המפורסם של נחל כלח, תופעה גיאולוגית נחמדה ותצפית מרשימה ביותר אל נופי שוויצריה הקטנה. שוויצריה הקטנה נפגעה בשריפת ענק שהשתוללה על הכרמל בשנת 1989, אולם כעת כמעט ולא ניתן להבחין בשריפה. נופי ההר וצמחיתו התחדשו להפליא. מנקודה זו חוזרים חזרה על עקבותינו אל הגדר וממשיכים עם הסימון הירוק אל חניון שוויצריה הקטנה - שם יבוא טיולנו אל סיומו.
אתרים אפשרויות נוספות: 
*****************************
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%97%D7%9C_%D7%9B%D7%9C%D7%97
נחל כֶּלַח הוא נחל אכזב בהר הכרמל באזור הכרמל הגבוה. תחילתו כחצי ק"מ מצפון לצומת דמון שעל כביש 672 והוא זורם 
בתלילות על הצלע המערבית של הכרמל לכוון צפון מערב ונשפך לנחל גלים באזור מדרום מערב לאוניברסיטת חיפה. בדרכו חותר הנחל בתוך סלעי גיר ודולומיט. חלקו המצוקי של הנחל מכונה "שווייצריה הקטנה". הנחל הוא חלק משמורת פארק הכרמל בחלק שמורת נחל כלח-נחל גלים.
בשנות ה-40 של המאה ה-20 נסללה דרך מצומת קיבוץ בית אורן אל אזור שווייצריה הקטנה כחלק מתוכנית ההגנה של השלטון הבריטי בתקופת מלחמת העולם השנייה כנגד פלישה גרמנית, המכונה "תוכנית המבצר האחרון". הדרך מגיעה עד חניוני שווייצריה הקטנה, בדרכה עוברת מעל נחל כלח על גשר אבן.
בצלע הצפונית-מזרחית של הנחל מעל שווייצריה הקטנה נמצאת מערה גדולה, רוחב האולם המרכזי הוא 7.5 מטר, עומקו 8.5 מטר וגובהו נע בין 4.5-2.5 מטר. בטרסה שבפתח המערה צומחים צמחי גדילן מצוי, מפתח המערה ניתן לצפות על שווייצריה הקטנה, מורד נחל כלח, וקיבוץ בית אורן. באפיק הנחל קיימת נביעה המצוינת במפות טופוגרפיות בשם "עין כלח". זוהי נביעת חורף המתייבשת בקיץ, מכתשה בגובה 1 מטר מהאפיק עם סדק בקיר ממנה נובעים המים בחורף, סביב הסדק גדלים שיחי פטל.
בתחילתו של הנחל נמצא "מצפור הצוק" ממנו ניתן לצפות על חוף הכרמל. לאורך הנחל עובר שביל מסומן כחול שתחילתו בצומת דמון.

הצמחייה בנחל[עריכת קוד מקור | עריכה]

הצמחייה בנחל היא חורש ים תיכוני הכוללת אלון מצוי ואלה ארצישראלית אליהם נלווים עצי בר-זית בינוניקטלב מצויאשחרער אצילמורן החורש, ואורן ירושלים. חלק מהעצים מתנשאים לגובה של 15 מטר. בחורש צומחים מטפסיםטחבים ושרכים. על המצוקים צומחיםפרחים מוגנים ו/או נדירים כמו בן-חצב יקינתונישושן צחורבן-חצב החורשבוצין אופקי ופעמונית דמשקאית.

שווייצריה הקטנה[עריכת קוד מקור | עריכה]


שווייצריה הקטנה, מעוק עם צנירים
חלקו המצוקי של הנחל מכונה "שווייצריה הקטנה" וגם "העמק הנעלם". זהו מעוק (נקיק סחיפה) צר ועמוק מסלע גיר קשה, הכולל צנירים, מפלים ושפע של צמחייה. אורך הנקיק כ-150 מטר, עומקו בין 30-20 מטר ורוחבו כ-10 מטר. בחלקו העליון צנירים שגובהם נע בין 5-4 מטר. בקרקעית הנקיק נמצאים שני מפלים. הצנירים נמצאים משני צידי הנקיק והם נותנים לו מראה דמוי צינור. בצידו המערבי של הנקיק חוצה את הנחל קו שבר גאולוגי. המעוק נוצר כנראה משילוב של תצורת נוף קארסטית בתהליך גאומורפולוגי. ייתכן והמצוק היה בתחילתו מחילת המסה תת-קרקעית מתחת לאפיק הנחל. כתוצאה מזרימת המים באפיק נשחקה תקרת המחילה, והמחילה הפכה לנקיק, כשהמים זורמים עתה ברצפת המחילה.

גלריית תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

No comments:

Post a Comment